Vad saknar Nintendo?

Bara en och en halv vecka till E3, spelvärldens eget julfirande, och Switch-ägare över hela världen sitter och hoppas på utannonseringar av spel i kända Nintendo-serier som Super Smash Bros och Metroid. Men många Nintendo-fans längtar också efter att få se något nytt. Ett eller flera helt nya spel, som överraskar likt Splatoon gjorde på E3 2014. Men vad är det Nintendo saknar? Vilka genrer och speltyper skulle de kunna ge sig på för att skapa något helt nytt i Nintendo-floran?

Påståendet att spelare som köper Nintendos maskiner framför allt köper Nintendos egna spel är ingen myt. På listan över de tjugofem bäst säljande spelen till Nintendo Wii har tjugotre utgivits av Nintendo själva, och de övriga två är också exklusiva för konsolen. På listan över de bästsäljande Wii U-spelen är samtliga fjorton spel Nintendos egna.

Hos konkurrenterna Sony och Microsoft finner vi inte samma överläge för de konsolexklusiva spelen. Bland de tjugofem bäst säljande spelen på Xbox 360 är förhållandet exklusiva spel/multiformatspel fjorton mot elva, och för Playstation 3 sexton mot nio.

Medan Sony och Microsoft kan lita på att tredjepartsföretagen ska fylla luckorna i spelutbudet får Nintendo fixa fram spelen själva. Och Nintendo är duktiga på att täcka spelvärldens skiftande genrer med sina spel. Genrer som de omformar efter eget tycke och ger den speciella Nintendo-touchen.

Innan vi ger oss in på de speltekniska genrerna så låt oss börja med att titta på traditionell fantasy, science-fiction och spel som utspelar sig i nutid.

ss_b887651a93b0525739049eb4194f633de2df75be.600x338.jpg

Bland traditionell fantasy hittar vi i Nintendos spelbibliotek The Legend of Zelda, Fire Emblem och Xenoblade-spelen. Samt Super Mario och Donkey Kong förstås, om man inte hellre kallar dem sagor. Sagostämning finner vi även i Animal Crossing-spelen.

Metroid-zero-mission-cover-artwork-gba.jpg

I form av science-fiction har vi Metroid och Star Fox. Samt F-Zero.

Pikmin har drag av så väl fantasy som science-fiction. Och detsamma gäller Pokémon.

hoteldusknacover.jpg

När det gäller spel som utspelar sig i nutid är det däremot rätt öde från Nintendo, i alla fall om man håller sig till de stationära konsolerna. Vi har Earthbound, men det släpptes till Super Nintendo, och tog sig inte ens till Europa. Spelets uppföljare Mother 3 kom efter tolv års utveckling till Gameboy Advance 2006. Ett spel som inte ens tog sig utanför Japan.

Till de bärbara konsolerna ser det betydligt bättre ut. Här finns ett antal mysteriespel som Another Code och detektivspel som Hotel Dusk: Room 215 och dess uppföljare. Till de stationära konsolerna får man i stort sätt nöja sig med den nutid som bjuds på i Splatoon-spelen och det förbisedda Wii-U rollspelet Tokyo Mirage Sessions ♯FE.

TMS_Box_Art.png

Vi har även spel som Animal Crossing och Pokémon, som kan sägas utspela sig i en ”alternativ nutid”. Och så har vi ett par vardagsnära, mer realistiska spel som skildrar djurliv som Nintendogs och Endless Ocean.

51EOqJb6VCL.jpg

Ser man bortom Nintendos egna spel så hittar vi till de bärbara konsolerna även spel som Yo-kai Watch, Professor Layton och Ace Attorney som utspelar sig i nutid.

Kommentar: Traditionell fantasy har vi en hel del av. Lägger vi till exklusiva tredjepartspel som Monster Hunter och diverse japanska rollspel, som Bravely-serien, så är det tämligen stort utbud, i alla fall till de bärbara maskinerna. Kanske skulle det kunna finnas en plats bredvid Zelda för ett mer västerländskt rollspel, där man skapar en karaktär och ger sig ut på upptäcktsfärd i en vidöppen fantasyvärld?

Science-fiction är det inte lika gott om som fantasy. Dessutom var det länge sedan Metroid visade upp sig; vi har inte sett ett förstapersons-Metroid sedan 2007 och inte ett 2D-Metroid sedan 2004. F-Zero har också legat i dvala sedan 2003. Ett spel med samma upplägg som Breath of the Wild, fast man flyger ett rymdskepp mellan olika planeter, kanske kan vara något? Ett Mass Effect i Nintendo-tolkning? Ett nytt, kraftigt förbättrat Starfox Adventures?

När det gäller spel i nutid finns det gott om plats för Nintendo att lansera ett par nya spelserier. Fältet ligger öppet för ett stort äventyrsspel i nutid från Nintendo själva. Varför inte ett ambitiöst polisspel eller ett detektivspel i Nintendo-tappning? Här kommer en idé: varför inte låna Segas stjärna Ulala och låta henne lösa brott från en reporters perspektiv? Ungefär som LA Noir fast lika coolt som Space Channel 5. Låt oss kalla det Fashion Detective Ulala!

Ulala_Space_Channel_5.jpg

Eller kanske en Persona-kopia med Nintendo-twist skulle kunna vara ett lite vuxnare komplement till Pokémon- och Yo-kai Watch- serierna? Kan Atlus-samarbetet Tokyo Mirage Sessions ♯FE vara grunden till något större och bättre till Nintendo Switch?

Vi fortsätter med de speltekniska genrerna:

När det gäller 2D-plattformsspel hittar i Nintendos spelbibliotek genregiganterna Super Mario, Donkey Kong och Kirby. Samt spel med Yoshi och andra bikaraktärer från huvudserierna.

donkeykongcuontryreturns.jpg

När det gäller 3D-plattformsspel hittar vi Super Mario, samt vissa enskilda nerslag från Kirby och de andra Nintendo-hjältarna.

maxresdefault.jpg

Kommentar: Här är ju Nintendo världsledande, och det finns inte mycket mer att önska. Bara att ta emot Super Mario Odyssey när det kommer.

När det gäller action-äventyr har vi The Legend of Zelda och Metroid.

När det gäller metroidvania finner vi, förstås, Metroid. (Samt en fin rad Castlevania till Gameboy Advance och Nintendo DS.)

Kommentar: Om vi bortser från att det var länge, länge sedan vi såg ett nytt förstapersons-Metroid och ett nytt 2D-Metroid, och bara fokuserar på vilka helt nya spel Nintendo skulle kunna bjuda oss på, så finns det utrymme för ett nytt Zelda-aktigt action-äventyr. Som jag redan nämnt ovan så är allt som behövs är att vi förflyttar oss från fantasy-miljö till rymd- eller nutidsmiljö. Kanske berättelsen om en rymdpolis som reser mellan planeter och burar in galaxens efterlysta skummisar? Ett Cowboy Bebop-aktigt spel i tredjeperson som ett komplement till Samus Arans rymdäventyr?

När det gäller rollspel finner vi Paper Mario-serien, Mario & Luigi-serien, Pokémon-spelen och Xenoblade-spelen.

XenobladeChronicles_CasePackShot.jpg

Kommentar: Om vi lägger till alla tredjepartspel, som Bravely-spelen med mera, så är det tämligen fullsatt. (I alla fall på de bärbara enheterna. Uppställningen är inte lika stark på de stationära.) Och med Skyrim på väg till Switch kanske vi kan se en vår för västerländska rollspel på Nintendos maskiner?

När det gäller taktiska rollspel har vi Fire Emblem-serien.

Bland tredjepartspelen kan det även vara värt att nämna Shin Megami Tensei: Devil Survivor-serien från Atlus. Dessutom har Nintendo sett till att få över Disgaea 5 till Switch.

När det gäller racingspel hittar vi Mario Kart och F-Zero, även om vi inte sett ett nytt F-Zero sedan 2004.

Vi har även vissa nerslag i Excite-serien, även om den serien har legat på is sedan Excite Truck från 2007. Och så har vi Eugene Jarvis Cruis’n-spel.

Kommentar: Ge oss Mario Kart 9 om något år och ett nytt F-Zero så är vi nöjda. Men hur skulle bilspel som fokuserar på att samla bilar och meka med bilar te sig i Nintendo-tappning?

När det gäller fightingspel hittar vi Super Smash Bros-serien, Pokken Tournament och kommande ARMS.

arms_switch_cover_1.jpg

Kommentar: Nintendo börjar kunna det här med färgglada fightingspel nu. Fungerar bara ARMS som det ska har jag inget i övrigt att önska.

Tredjepersonsaction och hack and slash kanske inte är Nintendos starkaste gren, men de såg under Wii U-eran till att adoptera Bayonetta-serien och skaffa sig en bit av Dynasty Warriors-kakan i form av Hyrule Warriors. I höst kommer Fire Emblem Warriors till Nintendo Switch och New Nintendo 3DS.

1379628-l.jpg

Skräckspel är inte vad Nintendo är mest kända för. Under Gamecube-tiden satsade företaget dock stort på genren i form av Silicon Knights Eternal Darkness, och genom att se till att samtliga då släppta Resident Evil-spel, inklusive det nya Resident Evil 4 och en ambitiös remake av originalet, kom till konsolen. Dessutom fick Luigi jaga spöken i Luigi’s Mansion. På senare konsolgenerationer har Nintendo legat lågt när det gäller skräckspel, förutom att man såg till att adoptera Project Zero-serien till Wii och Wii U.

Kommentar: Här finns det utrymme för Nintendo att skapa något lite läskigare än Luigi’s Mansion. Även om de förmodligen aldrig kommer att kunna skapa något mer skrämmande än Wii U-kontrollen förstås.

När det gäller sportspel har Mario och hans vänner gett sig på i stort sätt varje större sport som finns: tennis, fotboll, basket, golf och så vidare. Dessutom har de tillsammans med Sonic-gänget ställt upp i så väl vinter- som sommar-OS. Och vi får inte glömma Punch Out!! och braksuccén Wii Sports.

Mario-Golf-Advance-Tour_GBA_US_ESRB.jpg

Kommentar: Nyligen släppta Mario Sports Superstars till 3DS visar att Mario inte tröttnat på färgglada, partytrevliga sportövningar. Men det var länge sedan den här genren hade särskilt hög prioritet inom Nintendos murar. Nu när FIFA och NBA 2K är på väg till Switch och Nintendo ska lansera sin betal-online-tjänst så kanske det är dags för Nintendo att satsa lite mer på sportspel? Det finns utrymme för ett eller ett par riktigt ambitiösa sportspel från Nintendos sida.

Inom extremsport har vi 1080°-serien, även om den legat i palpåse sedan 2003.

Kommentar: Om Steep blir en succé till Switch kanske det är läge för en comeback? Eller varför inte ett skateboardspel från Nintendo? Ett skateboardspel med Splatoon-gänget skulle väl inte vara fel?

När det gäller turordningsbaserade strategispel har vi Advance Wars-serien.

När det gäller realtidsstrategi har vi Pikmin.

När det gäller vardagssimulator har vi Animal Crossing och Style Boutique-spelen.

Samt realistiska spel som skildrar djurliv som Nintendogs och Endless Ocean.

animalcrossinge1.jpg

När det gäller partyspel har vi Mario Party, Mario Kart och Super Smash Bros. Samt diverse engångsnedslag som Nintedoland.

Kommentar: Här är det tämligen fullsatt. Så gott som varje spel från Nintendo är ju ett partyspel i någon bemärkelse.

När det gäller co-op-spel har Nintendo gjort en del nedslag som Super Mario 3D World, Zelda-spelen Tri Force Heroes och Four Swords och ja… eh… Metroid Prime: Federation Force.

105839-the-legend-of-zelda-four-swords-adventures-gamecube-front-cover.jpg

Kommentar: Här finns det ett hål att fylla, speciellt om man betänker att uppsättningen spel för Nintendo Switchs betal-online-tjänst ser väldigt tunn ut. Monster Hunter är ju jättepopulärt till Nintendos maskiner i Japan och Diablo är populärt mest överallt, så varför inte något Diablo-aktigt eller Monster Hunter-aktigt spel för fyra personer eller fler, där man skapar var sin karaktär och drar ut i världen och spöar upp monster tillsammans?

När det gäller shoot’em up har vi Star Fox- och Sin & Punishment-spelen.

När det gäller onlineskjutare har vi Splatoon-spelen.

Splatoon-2-Boxart.jpg

Inom musikspel har man gett sig på försök som Wii Music och Donkey Konga.

Kommentar: Tredjepartsspel som Just Dance och Guitar Hero har blivit stora succéer till Nintendos konsoler. Kan det vara upplagt för ett nytt försök inom genren? Något lite mer komplext och lockande än Wii Music?

Bland nyttospel finner vi spel som Brain Age och Wii Fit.

Sammanfattning

Så, vad saknar Nintendo? Vad är det man inte har? Vad borde man ge sig på härnäst för att bjuda på något nytt i Switchens utbud?

Ett ambitiöst detektiväventyr i nutid (Fashion Detective Ulala), en storslagen rymdopera med en massa rymdresor, intriger, och äventyr på diverse planeter, ett skateboardspel med Splatoon-gänget, ett co-op äventyr för flera personer där man drar runt och spöar monster, och ett riktigt läskigt (och färgglatt?) skräckspel finns det rum för.

Men det som först och främst står ut är bristen på förstapersonsspel. Förutom de tre Metroid Prime-spelen är det tomt på spel i förstaperson. På listan över alla spel som hittills utannonserats till Nintendo Switch (223 stycken i skrivande stund) finns bara en förstapersonsskjutare. Det är Payday 2, från svenska Overkill Software. Här finns det en lucka att fylla.

En gång i tiden var Nintendo i framkanten för förstapersonsskjutare med Goldeneye 007 och Perfect Zero till Nintendo 64. Dessa var visserligen utvecklade av Rare och inte Nintendo själva, men här finns ett arv att ta vara på.

Så, hur skulle ett förstapersonsäventyr från Nintendo själva se hur? Det skulle naturligtvis inte bli något Call of Duty WWII eller Battlefield 1, utan något betydligt mer färgglatt. Samtidigt kan det inte bli för färgglatt, så att det riskerar att blandas ihop med Splatoon. Nintendos USA-chef Reggie Fils-Aimé har på frågan om vilket av konkurrenternas spel han skulle vilja ha till företagets maskiner svarat Halo, så det är kanske dags för ett Halo-liknande spel till Switchen? Halo-dödaren The Conduit gjorde stor-fiasko till Wii en gång i tiden, men vad skulle hända om Nintendo själva gav sig på något liknande? (Den som säger något om Metroid Prime: Federation Force här åker på ett färgglatt, Nintendo-trevligt spöstraff.)

Titanfall 2 och dess lekfullhet har av flera skribenter jämförts med Nintendos spel. Kanske jätterobotar som skjuter varandra sönder och samma vara en väg att vandra inom förstapersonsgenren? Mecha-spel brukar ha svårt att ta sig utanför Japans gränser. Kan Nintendo och jätterobotar bli en världssuccé?

Dessutom är det väl dags att Nintendo gör sin egen Minecraft-tolkning? Shigeru Miyamoto har påstått att Nintendo arbetade med ett Minecraft-aktigt spel redan på Nintendo 64-tiden, så det är väl dags att få ur sig ett sånt snart?

Som jag nämnt ett par gånger nu ser Nintendos betal-online-satsning tunn ut – här finner vi egentligen bara Mario Kart, Splatoon och Super Smash Bros – så fler online-basade spel, både med och mot varandra, skulle vara intressant. Jag är väldigt dåligt insatt i MOBA-genren, men vad skulle Nintendo kunna göra med ett nedslag i den myllan? Skulle de kunna få genren att fungera till konsol?

Och när får vi se ett Svampriket MMO?

Vad saknar du för genre i Nintendos utbud?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s